Fond Republike Srbije za inovacionu delatnost

Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (sporazum o zajmu sa Svetskom bankom).

The project is financed by the Innovation Fund from the budget of the Republic of Serbia from the division of the Ministry of Education, Science and Technological Development, through the Serbia Competitiveness and Jobs Project (loan agreement with the World Bank).

“ОНИ ГРАДЕ МОЛЕКУЛИМА”

Предузеће „Ultimo građevinska hemija” настало је на темељима знања, патената и искуства инжењера Томислава Васовића, који је каријеру започео још крајем педесетих година прошлог века као сведок и учесник периода који се назива златним добом југословенског и српског грађевинарства. Један је од пионира увођења хемијских додатака бетону у грађевинску праксу у нас, још почетком седамдесетих година. Рецептуре настале током  деценија праксе, проверене бројним експериментима, контролисане кроз примену на најзахтевнијим објектима и доказане кроз време, темељ су производног програма предузећа „Ultimo građevinska hemija”.

Предузеће „Ultimo građevinska hemija”чија производња се налази у Марковцу, у близини Младеновца, бави се развојем нових материјала и производа за грађевинску индустрију. Њихова предност се огледа у развијању и производњи материјала за специфичне примене. Тако су се на захтев једног клијента ухватили у коштац са развојем новог материјала за префабрикацију лаких бетонских елемената за породичне куће у екваторијалној Африци.

Како би обезбедили финансирање развоја новог материјала, конкурисали су за средства у оквиру Фондовог Програма раног развоја. У конкуренцији од 137 поднетих пријава, пројекат Ultimo је изабран за финансирање и одобрена су средства у износу од 74.200 евра.  

„За реализацију пројекта развоја новог материјала за префабрикацију бетонских елемената у тропским климатима пресудну улогу је имала финансијска подршка Фонда за иновациону делатност. Захваљујући финасирању од стране Фонда, били смо у могућности да се сконцентришемо на само истраживање, да проширимо планирани обим испитивања, да развијемо неке непланиране материјале и поступке, као и да набавимо опрему за испитивање која нам сада омогућава да испитамо и бројне нове материјале за шта раније нисмо имали услова и средстава“, рекао је Драган Илић, директор, и додао да су осим финансијске помоћи, од великог значаја за њих и знања која су усвојили током организованог тренинга, као и несебична помоћ пружена од стране свих запослених у Фонду са којима смо контактирали.

Као додатни резултат, ван основних задатака и планова суфинансираног пројекта, развијени су нови начини примене материјала и производње префабрикованих елемената са циљем да се прошири могућност пласмана и на друга тржишта. У току су и поступци пријаве два патента.

Резултати истраживања су охрабрили тим ULTIMO да неке нове производе представе појединим пословним партнерима и клијентима, који су и сами исказали интересовање да суфинансирају производњу елемената и објеката од ових напредних материјала. Поједини нови материјали, за чију производњу нису била потребна велика улагања, ULTIMO је већ развио и продаје на тржишту.  

„Током реализације пројекта, највећи изазов није било само истраживање, јер смо у томе имали доста искуства, већ борба са роковима, извештајима и јавним набавкама, који су неопходни, али на које смо, услед нашег неискуства, потрошили пуно више времена него што смо планирали. Ипак, на основу нашег одличног искуства, препоручили бисмо свима који се баве истраживањем и иновацијама да учествују на новим конкурсима Фонда. Ми свакако хоћемо“, закључио је Драган Илић.